HomePitanjaKontakt

Plemeniti metali i njihova svojstvaPlemeniti metali

Uvod

Prvo i osnovno želio bih upozoriti poštovane čitatelje da su svojstva metala koja su spomenuta u raznoj literaturi vrlo pretjerana i daleko od istine. To kakva svojstva danas alternativa pripisuje srebru ili zlatu je više smiješno nego tragično. Stoga ni u kom slučaju ne vjerujte fantastičnim navodima o okultnim, ovakvim ili onakvim svojstvima plemenitih kovina.
Ovdje ću se osvrnuti samo na 3 plemenita metala jer su ljudima dostupna i jedina se koriste u zlatarstvu i draguljarstvu. To su srebro, zlato i platina.

Srebro

O srebru se danas u alternativnim granama govori kako ima zaštitna svojstva za auru, da umiruje emocije, umanjuje bol, balansira funkcije organa, da pomaže kod glavobolje, uravnotežuje rad žlijezda itd… Sve to nema veze ni s čim, a ponajmanje s hermetičnim svojstvima srebra. Takva su se praznovjerja stvorila u narodu stoljećima proširujući listu iluzija. Srebro globalno, a posebice kada se koristi s mineralom, ima jednostavnu funkciju. Ono modulira vibraciju i snagu kristala u astralnu sferu, a kada takvu simbiozu (npr. u nakitu) upotrebljava čovjek, tada pojačava sinkronost ljudskog astralnog polja i vibracije kristala. Ono otvara čovjeka na osjetljivost prema astralnom svijetu. Pojačava ljudsku percepciju prema finijoj vibraciji astralne razine.
Kada se npr. desi da na neko ljudsko biće ne djeluje pojedini kristal (npr. zbog bolesti, slabosti, velikoj orijentiranosti prema materiji ili sl.) tada se veza između vibracijskih polja kristala i čovjekova astralnog tijela može pojačati ako se neki kristal postavi u srebro. Srebro će biti kao vodič-veza između čovjeka i kristala.
U mitologiji i narodu srebro se oduvijek povezivalo s Mjesecom. To je djelomično točno. Hermetizam nam ukazuje kako inteligencije te anđeli koji su povezani sa sferom Mjeseca sudjeluju u izgradnji i sazrijevanju metala srebra u utrobi zemlje. Mjesec je prvo nebesko tijelo na koje nailazimo kada izađemo iz atmosfere Zemlje. On predstavlja prvu suptilniju ovojnicu i ulaz u astralnu razinu, koja je povezana dalje sa svim planetima Sunčeva sustava. Srebro ne predstavlja izravno energiju Mjeseca, već je više kao vodič-veza između dva svijeta, materije i astralne razine.
Jedna od čestih zabluda i velika opasnost koja se pripisuje svojstvu srebra je da povoljno utječe na mjesečare. Tome treba prići s velikim oprezom jer mjesečarima je osjetljivost njihovog astralnog tijela na sferu Mjeseca i astrala već velika, a srebro može samo pojačati osjetljivost te čak pogoršati stanje mjesečarenja.
Srebro se u zlatarstvu najčešće nalazi s puncama (žigovima) 800 ili 925, koje označavaju čistoću srebra.

Zlato

Kako srebro povećava osjetljivost utjecaja na astralnoj razini, zlato to čini na mentalnoj razini, dakako ponovno povezano s kristalima. Preko zlata može se modulirati snaga i vibracije pojedinih kristala i dragog kamenja da djeluju na čovjekovu mentalnu razinu. Takva simbioza može kod ljudskog bića pojačati sve vrste mentalnih sadržaja i sposobnosti. No za razliku od srebra, zlato nema gotovo nikakvih loših nuspojava. Zašto? Jer su zakonitosti mentalne razine drugačiji nego one astralne razine. Sada ovdje ne možemo ulaziti u detalje, jer bi se o tome mogle ispisati čitave knjige, a meni sve pojedinosti nisu niti poznate.
Zlato nema funkciju povećavanja ljudske osjetljivosti na mentalnu razinu, već ima snažeću, jačajuću i zaštitnu funkciju. U sazrijevanju i stvaranju zlata, kao što ste mogli analogno zaključiti sudjeluju razne inteligencije i anđeli sa Sunca. Sunce se sa svojom sferom u hermetizmu povezuje sa mentalnom razinom, a opisuje se najčešće kao velika svjetlosna razina. U ljudskome tijelu Sunce je povezano prvenstveno sa svim živcima i njihovim impulsima. Tako će kristali i dragulji stavljeni u zlato najviše djelovati na mozak i ostala živčana vlakna. I ovdje zlato ne predstavlja Sunce, već je samo međuveza, ali sa drugačijim svojstvima nego srebro.
Ljudima bih preporučio da, ukoliko žele povećati osjetljivost na neki kristal, koriste kristal postavljen u srebru, ali ako žele povećati stabilnost i snagu uma, da koriste zlato.
Zlato ima najrazličitija punktiranja i žigove, oni predstavljaju udio čistog zlata u danom materijalu. Zlato je izrazito mekano pa se zato u nakitu najčešće nalazi s puncama 585 (58.5 % udjela zlata) ili 750 (75 % udjela zlata). No često čete naići i na oznaku 18K što znači 18 karata što odgovara 75% zlatu, 14K – 58.5%.

Platina

Platina, zvana još i bijelo zlato, je naša treća plemenita kovina. U zlatarstvu je danas vrlo popularna, a cijena joj se kreće približno kao i zlata.
Obrazovani adept već može intuitivno zaključiti s kojom razinom je platina poveznik. Prema nama najboljim saznanjima platina povezuje čovjekovu duhovnu razinu s univerzalnom duhovnom razinom. No ono što je kod platine zanimljivo je to da, također, ima drugačija svojstva nego zlato ili srebro. Mogli bi smo reći da ima svojstva i zlata i srebra, ali ima još nešto. Dakle, platina s dragim kamenjem ima mogućnost da povećava osjetljivost čovjeka na duhovnu razinu; da stabilizira, jača i vrši određenu zaštitu te uz djelovanje pripadajućeg dragulja pomaže u razvoju određenih duhovnih sadržaja. Niti srebro niti zlato nemaju mogućnost nešto razviti jer razine s kojima povezuju čovjeka nemaju takvu funkciju. No platina ima.
Za sazrijevanje i rast platine se brinu inteligencije i anđeli drugih sazviježđa, izvan našeg Sunčevog sistema.
U zlatarstvu žigovi za platinu su isti kao kod zlata.