HomePitanjaKontakt

Često postavljana pitanja

Možete li mi reći nešto više o kristalu Mačje oko, kojeg ne spominjete u svom pregledu kristala?
Što se tiče raznovrsnosti kristala, postoje još mnogo kristala koji djeluju vrlo povoljno na čovjeka, a ja ih nisam naveo jer nisam u potpunosti istražio njihove funkcije, a ne želim ljude krivo uputiti.
Što se tiče mačjeg oka tu je pitanje na koju vrstu mislite. Naime postoje 3 vrste macjeg oka. 1. Crisoberyl mačje oko 2. Beryl mačje oko 3. Kvarcovo mačje oko - koje je najčešće. Tamno sive do crne boje s plavim odsjajem. Prva dva su vrlo rijetka i vrlo skupa tako da pretpostavljam da se radi o ovome trećem. Kvarcevo mačje oko ima vrlo nezgodno djelovanje, močno ali nezgodno. Ono izvlači najdublje sjene i najgore psihičke naboje individue na površinu. Materijalizira ih i prisiljava individuu da se s njima suoči. Npr. Neka osoba može imati strah da će ju na ulici napasti i opljačkati. Stalno ponavlja, u sebi, svjesno i podsvjesno taj strah godinama i on prerasta u psihičku i astralnu sjenu. Ta sjena mu crpi životnu energiju, sreću, psihičku sigurnost ili slično. Sada ta osoba npr. počne nositi mačje oko. Samo u nekoliko dana vibracije mačjeg oka će prisiliti astralni naboj straha da se manifestira u materiji i na taj način isprazni. Naime takvu osobu će ni manje ni više netko na ulici pokušati opljačkati. Njegove najcrnje slutnje i strahovi će se manifestirati, ali će ga prisiliti da sada nešto poduzme s tim svojim strahom. Nažalost u tome mu taj kristal neće pomoći. Dakle mačje oko kvarca izvlači najdublje psihičke sjene čovjeka i nemilosrdno ga suočava s njima.
Tvrdnje da mačje oko donosi sreću i bogatstvo bi se nategunto moglo odnositi na Crisoberyl mačje oko.

Da li čišćenje stavljanjem u slanu vodu jednako vrijedi za svaki kristal?
Da. Kristale jednostavno čistite u otopini soli i vode (nikako u samo u soli) 10-20 sati, isperite ih hladnom vodom i potom ih stavite na sunce 30-60 min. to će biti i više nego dovoljno da se oni očiste.

Da li je gorski kristal, prirodnog oblika, a sa oštećenim vrhom pogodan za upotrebu?
Da može se upotrebljavati, samo taj vrh ne usmjerava energiju kroz jednu točku, no unatoč tome može se koristiti. Npr. može stajati u prostoru ili nositi u džepu, na privjesku ili slično?

Da li se kristal koji je probušen može nositi kao privjesak i da li je podjednako djelotvoran?
Može. Malo je manje djelotvoran, ali to je zanemarivo.

Na vašoj web stranici sam naišla na informaciju o štetnosti, ili točnije preporučuje se oprez u korištenju nekih kristala. Zanima me nešto više o žadu kojeg jako volim i često nosim, a i o jantaru (kojeg isto često nosim) za kojeg nisam ni znala da se smatra kristalom.
Žad je uobičajeni naziv za dvije vrste kristala: Žadit i Nefrit.
Žadit je ono što je zapravo pravi žad. Njegova kemijska formula je NaAl(Si2O6) + Ca,Fe,Mg,Mn
Kemijska formula Nefrita je Ca2(MgFe)5(Si8O22)(OH,F)4 + OH,F
Kao što vidite radi se o 2 poprilično različita minerala.
Golim okom ih je teško raspoznati no Žadit je malo svjetliji, ima mirniju i blagu vibraciju i puno je skuplji od Nefrita. Žadit se također često koristi u zlatarstvu, posebno u zlatnom nakitu. Bila bi zaista izrazito velika rijetkost da naiđete na Nefrit postavljen u zlato.
Nefrit je tamniji, ima grublje vibracije, manje je sjajan i manje proziran.
No Pravi Žad tj. Žadit je dosta rijedak kao goli kristal ili kristal na privjesku, tu se definitivno u 95% slučajeva radi o Nefritu.
Što se tiče samoga Žadita, on je dosta povoljan za ljude i može se nositi svakodnevno bez ikakve bojazni. Drugim riječima on je harmoničan i benigan. Idealno bi bilo da je postavljen u zlato.
No što se tiče Nefrita s ovim mineralom treba vrlo oprezno. Baš zbog njegovih čudno pomiješanih elemenata Ca, Mg i Fe u Silicijevoj rešetki – on ima vrlo intenzivno djelovanje. Prije svega vrlo je snažan komunikator i otvarač prolaza u astralne svjetove. Spavanje s njime može donositi intenzivne, često uznemirujuće snove. Također može otvoriti određene procese čišćenja unutarnjeg emocionalnog i mentalnog smeća iz naše psihe, a da mi za to nismo spremni. Uglavnom, Nefrit neće djelovati negativno ili štetno, no može nam svojim otvaranjima vrata i kidanjem velova donositi u život neugodne situacije i ljude; koji su dobri za rast, razvoj i suočenje naše psihe, ali mi za to nismo u većini slučajeva spremni.

Jantar prirodno ima pojačani statički elektricitet.
Kako je lagano provjeriti da li imate prirodni jantar? Protrljate ga na odjeću, i približite sitno, sitno izlomljenim papirićima. Papirići će se kod prirodnog jantara magnetski zalijepiti za njega.
Upravo zbog tog statičkog elektriciteta, jantar nije baš povoljan za nošenje. Zato što kod dužeg nošenja iritira i smeta našem živčanom sustavu. Može nas činiti stalno nervoznima, a kod dugog nošenja može smetati radu srca.

Možete li preporučiti neku knjigu o kristalima?
Džudi Hol: Enciklopedija kristala
D. j. Conway: Crystal Enchantments

Da li mogu preko vas nabaviti kristale?
Ne, ja ne prodajem kristale.

Koji kristal mi možete preporučiti za proširene vene?
Eventualno crni obsidijan. Ali. Što se tiče proširenih vena, kristali će vam tu slabo pomoći, budući da je riječ o poremećaju unutar tkiva. Kristali lagano djeluju na živce ili žlijezde i hormone, no kada su u pitanju poremećaji tkiva, ne rade bas neku naročitu pomoć. Radije bih vam preporučio da nabavite NEVENOVU mast i eterično ulje Lavande. Pomiješate nevenovu mast i lavandu, nekoliko kapljica lavande dodajte u nevenovu mast te time mažete problematična mjesta s proširenim venama. Treba biti uporan i pripremiti se na dugogodišnju borbu s tim poremećajem.

Malo sam tražila po stranicama o kristalima informacije koji kristali pripadaju / odgovaraju kojem horoskopskom znaku, ali naišla sam na različite podatke. Zašto?
Problem sa horoskopskim znakovima i kristalima je dosta veliki. Do sada nisam pronašao niti u jednoj svjetskoj literaturi niti jednu dobru i ispravnu referencu po tome pitanju. Jer osim povezivanja kristala s tim i tim znakom, mora se točno i precizno napisati zašto je to tako. Na koji način je kristal povezan, koje sile djeluju, zašto razliciti ljudi istih horoskopskih znakova imaju različita djelovanja iste vrste kristala na njih i td... Do sada to nitko nije uspio ispravno objasniti, tako da su sva povezivanja kristala s horoskopskim znakovima do daljnjega daleko spekulativna i vrlo upitna.