HomePitanjaKontakt

Djelovanje kristala na čovjeka i biosferu

Danas je, nažalost, posredstvom New Agea te parcijalnih znanja Istoka unesen čitav niz zabluda o svojstvima i djelovanju kristala na čovjeka i njegova suptilna tijela.
Prema hermetičnim učenjima čovjek nema samo fizičko tijelo nego se sastoji također od emocija, misli i duha. Emocije su osnovni dio njegova astralnog tijela, kao što su misli osnovni dio njegova mentalnog tijela. I astralni i mentalni i duhovni nivo čovjeka je povezan s pripadajućom mu univerzalnom razinom astrala, mentala i duha.
Današnja učenja koja dolaze iz kojekakvih New Age učenja novog doba su se postavili prema kristalima doslovce kao prema nekoj vrsti robova.
Ti pravci novog doba misle da su kristali na ovoj zemlji kako bi pomagali i (ili) služili ljudima. Kako je njihova funkcija na ovoj planeti da se postavljaju na čovjekovo tijelo kako bi ga iscjeljivali, kako bi se kroz njih provodio nekakav reiki i kako bi se «pojačala» njihova moć. Sve su to besmislice.
Ne možete ni zamisliti kako je adeptu hermetičnih učenja smiješno kada čuje takve egoistične postavke koje su stvorili ljudski strah i neznanje. Kristali i minerali su na ovoj planeti bili prije čovjeka i ostat će poslije njega. Misliti da čovjek njima može manipulirati ili ih podvrgavati svojoj volji kada mu se prohtije je ogromna zabluda. Misliti da su kristali na ovoj planeti da njemu služe je još veća. Njegov umišljaj da on može oplemeniti kristal nekakvim utiskivanjem vibracija, energija ili misli je suludi pokušaj da manipulira i kontrolira sve oko sebe. Da li možete napraviti od životinje roba? Da, možete, ali uništit ćete njezinu stvarnu i divlju prirodu. Da li možete napraviti od biljke roba? Pa možda biste i tu uspjeli, ali pogledajte što se dešava s takvim biljkama. Divlje biljke ubrzo umiru, a genetički modificirane gube prirodnu ljepotu, boju, okus i miris. One također umiru. Možete li od kristala napraviti roba? Možda. Ali da li mislite da oduzimanjem njegove prirodno mu zadane vibracije vi ili on nešto dobivate. Ne. On također umire. On je možda otporniji na fizičkoj razini, ali to ne znači da ne narušavate njegove suptilnije vibracije drugih razina.
Kada se god priroda i divljina u nekom živome biću uništi, ono počinje odumirati, mijenja se njegov prirodni ustroj, a posljedice mogu prijeći i na druge pripadnike njegove vrste.
Stoga molim vas shvatite, kristali nisu tu radi ljudi.
Prema hermetičnim učenjima jedna od osnovnih funkcija kristala i dragulja je da vibriraju određenu konstantnu vibraciju okolo biosfere planete Zemlje. Te vibracije, a ima ih nekoliko tisuća vrsta, su jedna vrsta zaštitnog astralnog, mentalnog i duhovnog štita oko biosfere Zemlje. On služi kako bi se spriječio ulazak i prodor drugačijih malignih formi energija suptilnijih razina iz okolice svemira, a koje nisu u sukladnosti s razvojnim ciklusom planete Zemlje.
Nadalje, kristali svojim harmoničnim vibracijama podržavaju SVA živa bića na ovoj planeti. Ne samo ljude. Pa tako postoje kristali, minerali i drago kamenje koje djeluje vrlo harmonično na biljke, neka druga vrsta na čovjeka, a neka treća na životinje. I među mineralnim svijetom postoji velika razlika samih vrsta kao i među ljudima, biljkama, te životinjama. Pa tako se analogno može zaključiti kako pojedini kristali koji su dobri za biljke nisu pogodni za čovjeka, jer radi se o drugačijoj teksturi, gustoći i sastavu samog minerala, što će se odraziti na njegovu vibraciju i titraciju na suptilnijim razinama, a ona ne mora biti koherentna s ljudskim bićem.

Djelovanje kristala na čovjeka

Mogli bismo pomalo samodopadno zaključiti kako je, u ovome trenutku i prema nama poznatim hermetičnim učenjima, čovjek najrazvijenije biće na Zemlji. Tijekom evolucije razvio je u sebi emocije, misli, um predmeta želja, a razvija se pomalo i duh posredstvom razno raznih učenja, religija, duhovih škola i pokreta.
Minerali također u svom lancu života imaju najrazvijenije među njima. Ljudska bića ih nazivaju dragim kamenjem, no tu spada i velik broj vrsta kristala, ponajviše sve vrste kristala kvarca. Učenja ayurvede i hermetizma su tisućama godina proučavala svojstva raznoraznih kristala koja utječu na čovjeka i došli su do gotovo istih ili sličnih zaključaka, da najbolje i najharmoničnije djeluju na čovjeka draga, poludraga kamenja te više vrsta kristala kvarca.
Zašto?
Draga kamenja i kristali kvarca imaju vrlo veliku čistoću kristalne rešetke, te tvore svojom pojavom i bojama izrazito primamljive oblike i lom svjetlosti. Oni su najviši evolucijski produkt mineralnog carstva. Čovjek je u svojem razvojnom toku na planeti Zemlji razvio izrazito zamršena i vrlo razvijena energetska polja duhovne, mentalne i astralne razine. Jedino vrlo razvijena suptilna polja i vibracije te frekvencije dragulja i kristala djeluju harmonično i u ispravnom suodnosu sa suptilnijim poljima čovjeka.
Sada pogledajmo na primjeru kristala čistog kvarca o čemu se radi.

Kristal kvarca

Poznato nam je da se kristal kvarca upotrebljava u kvarcnim satovima, te da je za to pogodan jer točno daje vrlo precizni titraj koji se u mehanizmu sata manifestira kao sekunde. Poznato nam je nadalje iz znanstvene fizike da sva tijela na planeti Zemlji imaju svoj specifični titraj. Jednom se u Japanu 80-tih godina desilo poznato uništenje visećeg mosta, kada su se spojili potpuno isti titraji strukture mosta i vrlo snažnog vjetra koji je puhao.
Svi kristali kvarca titraju jednim specifičnim titrajem. Poznato je također kako Zemljinu koru, te velik dio njezine unutrašnjosti pokriva ogroman udio kristala kvarca u najraznovrsnijim omjerima.
Mudraci starog svijeta i drevnih kultura su došli do zaključka da pojedini kristali i dragulji titraju vrlo harmoničnim titrajima koji djeluju iscjeljujuće na pojedine ljudske organe. I tako su razvili učenja i popise o pojedinim kristalima i njihovom harmoničnom djelovanju na ljudska bića. Pogledajte o tome više u poglavlju Liječenje kristalima.